ביטול פשיטת רגל - אפשר לפתוח מחדש ?​

כידוע, ב- 15.9.19 נכנס לתוקף חוק חדלות פירעון, אשר, במספר סוגיות, שינה לחלוטין את המצב המשפטי עפ"י פקודת פשיטת הרגל שהייתה בתוקף עד לאותו מועד.

 

בחלק מסוגיות הדין הקודם - החוק שתק, ובמקרה כזה, כידוע, הסוגיה עוברת לפתחו של בית המשפט להכריע בה.

 

לאחרונה (30.3.20) הכריע ביהמ"ש (תיק חד 64224-09/19 מנאר שייח יוסף נ' ממונה על חדלות פירעון – מחוז תל אביב) בסוגיה: מה דינו של מי שהיה בפשיטת רגל, והליך פשיטת הרגל בוטל. האם הוא רשאי להגיש בקשה חדשה לפשיטת רגל או , כבעבר, עליו להמתין "תקופת צינון".

 

אבהיר, כי עד לכניסת החוק לתוקף, עמדת הפסיקה גובשה ב'הלכת אלקצאצי'.

 

על פי הלכת אלקצאצי, (מ- 4/2014) : כאשר בוטל פשיטת רגל ע"י בית המשפט עקב מחדלים של החייב, החייב נדרש להמתין פרק זמן מסוים (תקופת צינון) עד אשר יוכל לשוב ולפנות בבקשה חדשה לפתוח פשיטת רגל בעניינו.

 

בפסק דין אלקצאצי הועמדה תקופת הצינון לפתיחה מחדש של בקשת פשיטת רגל על שנה עד שנה וחצי, לפי שיקול דעתו של בית המשפט, ובמקרים חמורים יותר - עד שנתיים וחצי.

 

בענין מנאר, בוטל פשיטת הרגל של החייב מחמת מחדלים שלו, ולאחר כניסת חוק חדלות פירעון, החדש, לתוקף - הוא הגיש בקשה חדשה לפשיטת רגל (ובשמה החדש - שיקום כלכלי).

 

לטענת החייב: החל ממועד כניסתו של חוק חדלות פירעון לתוקפו, הלכת אלקצאצי בטלה ואין

לנהוג על פיה, מכיוון שהחוק לא קבע כל הוראה בדבר תקופת צינון.

לשיטתו - שתיקת החוק משקפת את כוונת המחוקק לבטל את תקופת הצינון שנקבעה בהלכת אלקצאצי, באופן העולה בקנה אחד עם הגישה השיקומית העומדת בבסיס החוק.

 

להצדקת עמדה זו נטען גם, כי ביטול האפשרות להכריז על חייבים כ"חייבים מוגבלים באמצעים" (שהייתה קיימת במסגרת חוק ההוצאה לפועל, ובוטלה במסגרת החוק החדש) - תומך בביטול תקופת הצינון שנקבעה בהלכת אלקצאצי, שאם לא כן יעמדו החייבים בפני שוקת שבורה, בלא יכולת לנהל שגרת חיים תקינה.

 

בית המשפט לא קיבל את עמדת החייב. נפסק  (כב' השופט גלעד לובינסקי זיו, ) כי בכל מקרה שהליך פשיטת רגל בוטל בשל מחדלי החייב (כגון: חוסר שיתוף פעולה, אי עמידה בתשלומים וכדו') - תקופת הצינון שנקבעה בהלכת אלקצאצי תהא שרירה וקיימת ( גם להליך שבוטל במסגרת הפקודה, וגם להליך שבוטל במסגרת החוק).

 

ביהמ"ש הבהיר מודעותו לעובדה שלא ניתן כיום לנקוט בהליך "חייב מוגבל באמצעים" בהוצאה לפועל, ולקשיים הצפויים לחייבים עקב כך במהלך תקופת הצינון, ולכן , לדעתו, יש לנקוט מדיניות מקלה יחסית בקביעת אורך תקופת הצינון לפי הלכת אלקצאצי.

 

לדעת בית המשפט, ככלל תועמד תקופת הצינון על שנה אחת (מתום הליך פשיטת הרגל הקודם ועד למועד פתיחת בקשה חדשה לפשיטת רגל).

 

בשולי הדברים נקבע כי הסמכות לקבוע את אורך תקופת הצינון נתונה למְמוּנָה על חדלות פירעון (הכנ"ר) , ולא לביהמ"ש (אלא במקרי ערעור על החלטת הממונה).

 

מסקנות והמלצות: 

 

1. כידוע, עם פתיחת הליך פשיטת רגל / חדלות פירעון / שיקום כלכלי - החייב מוגן מעיקולים. מכא, שביטול פשיטת רגל / חדלות פירעון / שיקום כלכלי - תקראו לזה איך שאתם רוצים, התוצאה בפועל : החייב "נזרק לרחוב". חוק ההוצל"פ לא מגן עליו יותר, חוק חדלות פירעון לא מגן עליו יותר, והוא חשוף לכל הפעולות שהנושים עלולים לעשות כנגדו ו/או כנגד רכושו.

 

2.לפיכך, חייב הנמצא כיום בהליך פשיטת רגל / חדלות פירעון, חייב לעשות כל מאמץ לעמוד בדרישות כלפיו: שיתוף פעולה בתום לב, הגשת דוחות כנדרש, עמידה בתשלומים, ואי הפרת האיסורים החלים על חייבים בהליך זה.

 

3. חייב שיבוטל לו הליך פשיטת רגל / חדלות פירעון צריך לשאוף לפתוח הליך חדש מוקדם ככל שניתן, ע"מ להימנע מעיקולים ושאר פעולות גביה שהוא חשוף אליהן ללא הגנת ההליך.

 

4. בית המשפט אמנם קבע : "ככלל תועמד תקופת הצינון על שנה אחת", אך, כידוע, לכל כלל יש את היוצא מן הכלל.

 

לכן: על חייב הנמצא במצב זה לפנות דחוף להתייעצות עם עו"ד המתמחה בתחום החובות / פשיטת רגל/ חדלות פירעון, ע"מ לטקס עצה איך לפתוח בקשה לפשיטת רגל / שיקום כלכלי מוקדם ככל שניתן, ואיך להתנהל בתקופת הצינון.

 

משרדנו מתמחה בפשיטת רגל, ואתם מוזמנים ליצור עימנו קשר לכל שאלה ו/או  הבהרה.

 

 

זילברפלד אבי , עו"ד ונוטריון    

"בית הלפיד", רח' בן גוריון 34, ר"ג  

טל: 03-5753443, פקס: 03-6124201  

דואל: zilber-a@zahav.net.il

 

מנהל פורום בנקאות ב- LAWFORUMS

מחבר הספר "אחריות אישית בתאגיד והרמת המסך: דין,פסיקה ופרקטיקה"

 

 

שלח

פנייתכם נתקבלה

אנו ניצור עימכם קשר בהקדם. תודה.

שם:

שדה חובה

דוא"ל:

שדה חובה

רישום לקבלת ניוזלטר:​

 

להרשמה חינם לניוזלטר :